išči po strani:
A+
prijavaregistriraj se A-
 
Glavna izbira
Vsebina
Kdo je na strani?
5 uporabniki/ov!
(1 na modulu: Vsebina )
Članov: 0
Gostov: 5
Kategorija Prispevki
 Planinska jama
5

Avtor: Pbojan, 24.3.2015
Leto je naokoli in ponovno se odpira jamarska turistična sezona v Planinski jami!
Vsako leto smo priredili odprtje sezone prvo nedeljo v aprilu, letos smo prestavili na 12.4. - drugo nedeljo zaradi velike noči. 12.4. se dobimo ob 15:45h pred kioskom pri Ravbarjevem stolpu. Nato sledi vhod v jamo. S seboj prinesite naglavne luči ali ročne svetilke. 

 

Avtor: Pbojan, 26.8.2006
Oglejte si kratki predstavitveni film o planinski jami!
Za ogled filma kliknite na zgornji naslov ali na povezavo več.
 

Avtor: Zvonko, 12.6.2006
Vhod v paradiľ: JE moľen

kontaktna oseba: Zvonko Samsa -> 041/ 338 - 696,  041/304 588 ,faks 05/7565242 

ali na e-poštni naslov: mogsac5@gmail.com

Od 1. oktobra do 1.aprila je obisk jame možen samo po predhodnem dogovoru.
Minimalen obisk je 5 oseb.

URNIK
Sobota: ogledi ob 17. uri. možen dogovor po telefonu
Nedelja + prazniki: ogledi ob  15. in 17. uri.
V JULIJU, AVGUSTU vsak dan : samo po dogovoru
Ogled jame je možen tudi s čolni - Paradiž, ki je traja okrog 5-6 ur. Za več informacij kličite na zgornji tel. številki.

cena ogleda jame

odrasli
10,00
otroci
7,00 €
skupina* otrok
3,00 €
skupina* dijakov4,00 €
skupina* odraslih 5,00 €
večje skupine
popust

 

Avtor: Pbojan, 12.5.2006
Ko zavijemo od obnovljenega Malograjskega stolpa pri Planini v zatrepno dolino, nad katero se je bocil nekdanji jamski svod, preckamo unico po lesenem hodniku ob rakah, ki vodijo vodo na osamljeno žago. Pred nami se odpira obokana votlina pod visoko navpicno steno. Voda se vali cez širok jez in bucanje Unice nas spremlja, ko vstopamo v temno kraško podzemlje. Po nekaj desetih metrih hoje po jami se ozremo nazaj na edinstven motiv, v mirni vodni gladini se zrcali vhodni obok s sivimi stenami, zelenjem in modrino neba v ozadju. Oko se le pocasi privaja na temo in zato zija pred nami praznina, ko tipaje stopamo po prvem mostu cez podzemeljsko Unico. Onkraj mostu se pot strmo vzpenja v Visoko dvorano in le mocna luc seže 70 m visoko do stropa, sicer pa vidimo le pot pod nogami in slišimo bucanje vode v strugi. Malo pred Sotocjem se strop glavnega rova zniža in pot zavije v kratek umetni rov, ki nas privede do zacetka Pivškega rokava. Po mostu cez sotesko Pivke dosežemo razgledišce na sotocju. V daljavi slišimo bucanje podzemeljskega Raka, ki pada cez 5 m visok slap predno se zlije v Pivko. Do tu si lahko ogledamo jamo le z dobro lučjo, dalje pa potrebujemo tudi colne in drugo jamarsko opremo.
 

Avtor: Pbojan, 12.3.2006
V južnem kotu Planinskega polja se odpira pod visoko prepadno steno na kraju izrazite zatrepne doline slikovit vhod v eno najzanimivejših in največjih vodnih jam v Sloveniji. Planinska jama se odlikuje z velikimi podzemeljskimi dvoranami, številnimi jezeri, lepimi kapniki in sotočjem dveh podzemeljskih rek. Iz nje priteka ob dežju Unica, ki zbira vodo iz Postojnske kotline, iz Javornikov in Rakove doline ter iz cerkniškega in Loškega polja. Ob suši teče iz jame le majhen potok, pretežni del Unice izvira tedaj v bljižnjih Malnih.Skupna dolžina vseh raziskanih rovov v Planinski jami znaša že 6000 m. Za 20 m širokim in 8 m visokim vhodom se glavni rov razširi do 40 m, strop pa se dvigne tudi 70 m visoko. Po 500 m se enotni vodni rov razdeli v dva rokava. Iz 2000 m dolgega Pivškega rokava priteka Pivka, ki ponika pri Postojni; po 2500 m dolgem vzhodnem ali Rakovem rokavu pa se pretakajo vode iz Rakove doline in Javornikov. Na kraju obeh rokavov sta globoka sifona in do njih je mogoče priti s primerno jamarsko opremo in izurjenosjo le ob nizki vodi. Ob visoki vodi ovira vožnjo s čolnom, zlasti po Pivškem rokavu močan tok. Rakov rokav pa je na več mestih do stropa zalit. Poleg vodnih rovov je v Planinski jami nekaj suhih stranskih rovov, ki pripadajo starejšim razvojnim fazam jamskega sistema na pritočni strani Planinskega polja.
 

RSS Feed
planina.si je na spletu že od aprila 1999 | izvedba: petkovsek.net
Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem ogleda te strani se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani.