Nova igra – Učna ura

IGRA: Učna ura (Eugene Ionesco)

Gostovali smo v:
7. 12. 2012 – Pivka
14. 12. 2012 – Postojna
21. 12. 2012 – Orehek
22. 12. 2012 – Gornji Logatec

igralci:
Profesor: Franci Petkovšek
Profesorica: Zdenka Kanoni
Učenec: Martin Treven
Učenka: Cilka Blažon
Služkinja: Maja Batagelj

režija: Maja Batagelj
kostumografija: Tina Rebolj
tehnika: Damjan Poljšak
šepetalka: Ljubislava Rebolj

Igra je drama in traja približno 1h 20 min.

Nadobudna in novega znanja željna učenec in učenka prideta na učno uro k profesorju oz. profesorici na dom. Čeprav se nam profesor in profesorica sprva zdita prijazna in malce raztresena, skozi igro pokažeta svoj pravi obraz – temačen in nedopusten. Fizično in psihično počasi a vztrajno nadvladujeta učenca in učenko, slednja pa vzporedno padata v fizične (zobobol) in psihične muke in bolečine (nemoč) vse do viška, ko jima profesor in profesorica zadata zadnji – končni – udarec. A tudi služkinja, katera tekom igre tu in tam zmoti predavanje, ni na koncu več prikupna in ustrežljiva. Izkaže se kot vodnica svojih marionetk – profesorja in profesorice.
Igra se zaključi tako kot se začne – z zvoncem na vrata, kar je znak prihoda novega učenca oz. učenke. Kdo je naslednji?

Naša gostovanja so imela dobrodelno noto. Del denarja od pobrane vstopnine smo namenili za nakup hrane za socialno ogrožene. Hrana je šla v roke Rdečemu križu Postojna.
O igri in dobrodelni akciji, ki jo zajema, je Studio proteus naredil tudi prispevek, ki ga je vključil v svoj TV program.

`