PGD Planina – prejemnik priznanja “23.april”

V sredo 23.aprila 2008 je v Kulturnem domu v Postojni potekala osrednja prireditev ob prazniku Občine Postojna. Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan, gospod Jernej Verbič. Skupaj s predsednikom komisije za podelitev občinskih priznanj, gospodom Edvardom Progarjem sta podelila priznanja občine Postojna “23 april”, ki sta ga letos, poleg Prostovoljnega gasilskega društva Planina, prejela še gospod Josip Kovšča iz Planine in gospod Marjan Geržin iz Postojne.

Odbor za podelitev občinskih priznanj je podelitev priznanja PGD Planina obrazloživ s temi besedami: “Prostovoljno gasilsko društvo Planina z delom svojih članov skrbi za požarno varnost krajanov Planine, njene okolice, po potrebi pa tudi širše vse od leta 1888. V društvo je včlanjenih 133 članov starih od 7 do 85 let. Društvo je živ organizem, ki je v svoji zgodovini doživljalo vzpone in padce. Kljub težavam v preteklosti pa je uspelo ubraniti idejo svojih ustanovnih članov, to je pomoč ljudem v nesreči. S trdim delom svojih članov si je uspelo zagotoviti mesto v Planini in zgraditi svoj dom, ki je v tem letu pred sanacijo in dograditvijo.

Vsako leto operativni gasilci za intervencije porabijo okrog 160, za izobraževanja pa še dodatnih 300 prostovoljnih ur. Ur za katere je edino plačilo beseda hvala iz ust prizadetih v nesreči. V zadnjih letih so, poleg intervencij na domačem požarnem okolišu in na območju Občine Postojna, posredovali tudi na drugih večjih požarih oziroma nesrečah. Naj omenim le največje: gašenje požara, ki je leta 1996 zajel Vremščico, gašenje požarov na Krasu leta 2003 in 2006, odpravljanje posledic neurja v Železnikih septembra lani. Vsa ta posredovanja pa ne bi bila mogoča brez ustrezne opreme in znanja, zato je društvo v sodelovanju z Občino Postojna in Gasilsko zvezo Postojna leta 2006 nabavilo in predalo namenu novo vozilo za gašenje požarov v naravi.

 

Društvo že nekaj let prireja Gasilsko člansko tekmovanje za pokal Planine. Tekmovalci prihajajo iz Notranjske, Primorske, okolice Ljubljane, Dolenjske in celo iz Štajerske. Tekmovanje ni samo tekmovalnega značaja, prihaja do druženja udeležencev, medsebojnih spoznanj, krepijo se prijateljske vezi. Prihaja do same prepoznavnosti kraja. Vsako leto, v mesecu juliju, društvo poskrbi za srečanje krajanov s tradicionalno gasilsko veselico. Od veselice ni dobičkov, vendar nadaljujejo s tradicijo in začetim delom svojih prednikov.

 

Letos, v mesecu juniju, bo društvo in njeni člani obhajalo svoj častitljiv jubilej – 120 letnico delovanja in 100 let prevzema prvega gasilskega prapora, ki ga društvo hrani obnovljenega v svojem domu.

Zaradi njihove aktivnosti in bogate zgodovine, ki jo hranijo v društvu, predlagamo, da se v tem letu Prostovoljnemu gasilskemu društvu Planina in njegovim članom, podeli priznanje Občine Postojna »23. april«.

Priznanje sta v imenu PGD Planina prevzela predsednik Matičič Stojan in poveljnik Simšič Marko. Podelitve pa so se udeležili tudi drugi člani društva.

`